Venetië, Italië
Deze oude stad bovenin Italië staat al eeuwen in het teken van water. De Venetianen hebben er hun handelsmerk van gemaakt en toeristen komen van over de hele wereld om door de grachten te varen. Maar door de populariteit en stijgende zeespiegel zakt deze stad langzaam onder water. Verwacht wordt dat Venetië over 100 jaar niet meer begaanbaar is, dus grijp je kans!
Alpen Gletsjers, Frankrijk
In ‘onze eigen’ Alpen gebeurd van alles. Wist je dat er in de Franse Alpen twee gletsjers te vinden zijn? Het Alpengebergte strekt zich uit van Frankrijk tot Oostenrijk. In het tempo waarmee de aarde nu opwarmt zijn er na verwachting in 2050 nauwelijks nog gletsjers in Zuid-Europa. Wat zou betekenen dat Europa’s populairste skigebied er compleet anders uit zouden zien en de rivieren die stromen uit de Alpen een stuk voller zullen raken.
Olympia, Griekenland
Het gebied Olympia in Elis, Griekenland, werd groots door de Olympische Spelen die ter ere van Zeus gehouden werden in de oude tijd. De Grieken bouwde Olympia vol met tempels, beelden en schathuizen. De grote tempel van Zeus is nog steeds de plek waar het Olympisch vuur iedere Spelen wordt aangestoken. Door natuurbranden en extreme hitte en regenbuien slijten de stenen sneller dan normaal en blijft er steeds minder van de oude ruïnes over.
Athabasca Gletsjer, Canada
In het midden van de Canadese Rocky Mountains vind je één van de meest bezochte ijsvelden van Noord-Amerika. Sinds het ontstaan door de grote hoeveelheid sneeuw vanaf 238,000 v.Chr. heeft het gebied meerdere ijs en dooi periodes doorstaan. Tot 1840 is de gletsjer blijven ontwikkelen maar wegens het opwarmen van de aarde in een snel tempo zit er nu weinig groei in. Ieder jaar krimpt de Athabasca een paar meter waardoor er op den duur niks meer van over is. De afgelopen eeuw is hij in breedte gehalveerd. Het aanschouwen van dit verdwijnende fenomeen kan gelukkig gemakkelijk in Jasper National Park, een deel van de gletsjer is lopend te bezoeken maar er zijn genoeg tourcars die je meenemen het gebied in.
Everglades, Florida
Zoals we al eens bespraken is het Everglades National Park maar één vijfde van het gehele natuurgebied in Florida. Naast dat het gebied huis biedt aan een grote hoeveelheid reptielen en bedreigde zoogdieren, werken de planten en moerasvelden hard om de koolstofdioxide uit de lucht te filteren. Zonde als zo’n ecologisch belangrijke plek van de aarde zou verdwijnen. Gelukkig is de kans klein dat het hele gebied verdwijnt, maar het zal niet meer hetzelfde zijn. Bezoek het park dus in al zijn glorie nu het nog kan.
Patagonië, Chili
Patagonië, het uitgestrekte gebied wat het zuiden van Chili en een groot deel van Argentinië bedekt, ontdekt in de 16e eeuw, bestaande sinds 10,000 v.Chr. Wat er in Patagonië gebeurd is uniek, het gebied is zo uitgestrekt dat er verschillende weersomstandigheden zijn, met sommige gedeeltes zo bar dat alleen wat kudde’s schapen hier kunnen overleven. De ijs toppen op de Andes smelten, meren drogen op en met de ligging bij een breuk in de tektonische plaat is het gebied aardbeving gevoelig.
Groot Barrièrerif, Australië
’s Werelds grootste koraalrif te vinden bij Queensland, Australië, is al flink wat jaren aan het krimpen. Door de vervuiling in de wateren en opwarming van de oceanen, verbleken de prachtige koraalbedden en zullen sommige sterven. Ook door overbevissing wordt het rif steeds leger. Toeristen zijn welkom het gebied te bezoeken en dragen bij aan fondsen die voor zich voor de bescherming van het Groot Barrièrerif inzetten. Het rif is nog niet verloren maar er is veel tijd nodig om te kunnen herstellen van de aanslag en natuurrampen.