Reistips Reageer
Home » Blogs » In welke landen rijden ze links?

In welke landen rijden ze links?

Als je een fly-drive vakantie van plan bent te maken in een land waar men aan de linkerkant van de weg rijdt, helpt het begrijpen van de historische en culturele achtergrond van deze praktijk om je reiservaring te verrijken. Laten we dieper ingaan op de redenen achter het links rijden en een overzicht geven van de landen waar je links moet houden.

De gewoonte om aan de linkerkant van de weg te rijden gaat terug tot de oudheid, toen reizigers en ruiters het prettiger vonden om hun dominante (meestal rechter) hand het dichtst bij het naderende verkeer of potentiële bedreigingen te hebben. Deze opstelling maakte het mogelijk om zwaarden te trekken of zich effectiever te verdedigen.

In Groot-Brittannië werd de gewoonte geleidelijk aan wet toen het verkeer toenam:


⭐️ Last minute op vakantie? ⭐️

😍 – TUI Last Minutes. Check hier. 👈
🥳 – Elize was here Aanbiedingen. Check hier. 👈
😎 – Sunweb aanbiedingen. Check hier. 👈



  • 1756 – Regulering begon op de London Bridge.
  • 1772 – Uitgebreid naar steden in Schotland.
  • 1835 – Toegepast op alle wegen in Groot-Brittannië en Ierland.

De persistentie van links rijden in Groot-Brittannië beïnvloedde veel van zijn kolonies, waardoor deze praktijk wereldwijd verspreid werd tijdens de hoogtijdagen van het Britse Rijk.

Napoleons invloed op rechts rijden

Daarentegen is de wijdverbreide adoptie van rechts rijden in Europa grotendeels te danken aan Napoleon Bonaparte. Als linkshandige vond Napoleon het praktischer om aan de rechterkant te rijden, waardoor hij zijn linkerhand vrij kon houden om zijn zwaard te trekken. Zijn uitgebreide militaire campagnes door Europa populariseerden het rechts rijden in veroverde gebieden, wat een blijvende impact had op de verkeersnormen op het Europese continent.

Wereldwijde verspreiding en recente wijzigingen

Links rijden is niet alleen een eigenaardigheid van de Britten en hun voormalige kolonies. Verschillende factoren, waaronder geografisch gemak en historische weerstand tegen dominante machten zoals Napoleon, hebben invloed gehad op de rijpraktijken. Hier zijn enkele fascinerende verschuivingen:

  • Zweden veranderde in 1967 van links naar rechts om zich aan te passen aan buurlanden om veiligheidsredenen.
  • Samoa schakelde in 2009 over van rechts naar links om de invoer van voertuigen en rijpraktijken met Australië en Nieuw-Zeeland te stroomlijnen.
  • Canada, beïnvloed door Franse en Amerikaanse praktijken, schakelde in de jaren ’20 over naar rechts.
En het zijn niet slechts een handvol landen die links rijden… meer dan 70 landen en regio’s volgen deze regel!

Het is cruciaal om te weten aan welke kant van de weg je moet rijden als je je fly-drive vakantie aan het plannen bent. Hieronder staat een uitgebreide tabel met regio’s en landen waar links rijden de norm is, om je beter voor te bereiden op je reis. Vind hieronder welke landen en regio’s links rijden.


En het zijn niet slechts een handvol landen die links rijden… meer dan 70 landen en regio’s volgen deze regel!

RegioLanden en regio’s
OceaniëAustralië, Christmas Island, Cocos (Keeling) Islands, Cook Islands, Fiji, Kiribati, Nauru, Nieuw-Zeeland, Niue, Norfolk Island, Papoea-Nieuw-Guinea, Pitcairn Islands, Solomon Islands, Tokelau, Tonga, Tuvalu
AziëBangladesh, Bhutan, Brunei, Oost-Timor, Hong Kong, Indonesië, India, Japan, Macao, Maleisië, Nepal, Pakistan, Singapore, Sri Lanka, Thailand
AfrikaBotswana, Kenia, Lesotho, Malawi, Mauritius, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika, Swaziland, Tanzania, Uganda, Zambia, Zimbabwe
EuropaAkrotiri en Dhekelia, Cyprus, Guernsey, Ierland, Isle of Man, Jersey, Malta, Verenigd Koninkrijk
CaribbeanAnguilla, Antigua en Barbados, Bahamas, Barbados, Britse Maagdeneilanden, Kaaimaneilanden, Dominica, Grenada, Jamaica, Montserrat, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Trinidad en Tobago, Turks- en Caicoseilanden, Amerikaanse Maagdeneilanden
Zuid-AmerikaGuyana, Suriname
Andere EilandenBermuda, Falklandeilanden, Maldiven, Sint-Helena, Ascension en Tristan da Cunha, Seychellen, Zuid-Georgië en de Zuidelijke Sandwicheilanden
  1. Oefen vooraf: Als het mogelijk is, oefen dan met het rijden in een links rijdende auto in een gecontroleerde omgeving of simulator.
  2. Rotondes: Onthoud dat je in landen waar links wordt gereden, rotondes met de klok mee navigeert.
  3. Huurauto’s: Zorg ervoor dat je huurauto geschikt is voor links rijden, meestal met het stuur aan de rechterkant.
  4. Blijf alert: Het is makkelijk om uit gewoonte terug te vallen onder stress, dus blijf vooral alert bij kruispunten en afslagen.

👉 Lees hier meer: Tips voor links rijden.

Conclusie

Links rijden kan in het begin ontmoedigend lijken, maar door de historische context te begrijpen en je goed voor te bereiden, kan je fly-drive vakantie zowel veilig als plezierig zijn. Omarm de uitdaging als onderdeel van je reisavontuur, waardoor je nieuwe landschappen kunt verkennen, net zoals de locals dat doen.

Ontvang de leukste rondreizen die ik heb ontdek gratis in je inbox.

Mis geen avontuur en voeg je bij talloze andere reizigers en abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief.

Hoi!

Ik ben Ralph, woonachtig in Spanje met mijn vrouw en kind. Roadtrips zijn mijn favoriete manier van reizen. Ik heb een aantal onvergetelijke rondreizen gemaakt, waaronder langs de Westkust van Amerika in 2014, Canada in 2015, en het noordoosten van Spanje in 2022. Daarnaast ben ik een groot fan van de diversiteit van Europa. Er is nog zoveel te ontdekken met elk land zijn unieke charme en cultuur.

Welke weg neem jij?

Plaats een reactie