Rondreis Friesland

0
Rondreis Friesland

Tui Logo

Boek deze reis bij TUI

Sla op in verlanglijstje

Voor het opslaan van je Fly & Drive in je verlanglijstje heb je een account nodig

2102
De 3 populairste bestemmingen
Rondreis Ardennen

Rondreis Ardennen

Antwerpen

Rondreis Antwerpen

Andalusië Foto 1

Fly & Drive Andalusië

Vakantie Nederland Banner
Aanbiedingen Aanbiedingen Eliza Was HereAanbiedingen SunwebAanbiedingen De Jong Intra Aanbiedingen TUI Zelf reis samenstellen

Waarom FlyDriveVakantie.com ?

  • Inspiratie voor alle reizigers
  • Compleet aanbod van verschillende aanbieders
  • De mooiste bestemmingen
  • Krijg zin in de vakantie
De laatste blogs
man vliegveld wachten
6 tips zodat jij je geen moment verveelt tijdens je reis
oktober 19, 2021
Leukste bestemmingen voor de herfstvakantie
oktober 10, 2021
Wandelen in Nederland: Mooiste gebieden voor een herfstwandeling
september 28, 2021

In het noorden van Nederland vind je Friesland. Als je naar Friesland op vakantie gaat, voelt het soms even niet als Nederland. Friesland is in sommige opzichten vrij uniek. Zo hebben ze een eigen officiële taal. In deze provincie vind je veel wateren. Friesland grenst aan het IJsselmeer en de Waddenzee en daarnaast liggen in de provincie nog verscheidende meren. Dit maakt het zeer interessant voor verschillende watersporters.

 

Friesland staat bekend om de Elfstedentocht die in 1997 voor het laatst op schaatsen is gereden. In de zomer is dit ook een prachtige route om te fietsen. Je fietst door de pittoreske dorpjes waar je anders nooit geweest zou zijn. Het landschap is vlak en eenvoudig te fietsen. Daarbij fiets je langs de grachten, over rustige wegen en goede fietspaden. Friesland is een prachtige provincie om eens lekker op vakantie te gaan en te genieten.

Rondreis Friesland

Wij starten onze fietsvakantie in Leeuwarden. Dit is de hoofdstad van Friesland en heeft een gezellige oude binnenstad. In de grachten dobberen vele bootjes en langs de grachten vind je verschillende restaurants en kroegjes. We bezoeken hier het Fries Museum. Hier vind je verschillende exposities en ook het verzetsmuseum is hier gevestigd. Zo is er voor iedere bezoeker wat leuks te beleven. Aan het eind van de middag genieten we in de zon op een terrasje. Morgen begint onze fietstocht langs de route van de Elfstedentocht.

De volgende dag fietsen we naar Sneek. Sneek is zeer bekend onder de watersporters. Zo vind je hier het Sneekermeer waar verschillende watersporten kunnen worden beoefend. Daarnaast heb je het Fries Scheepsvaart Museum wat zeker een bezoekje waard is. Ten noordoosten van het Sneekermeer vind je Terhene. Dit dorp kennen veel mensen van ‘’de schippers van de Kameleon’’. In het dorp is veel terug te vinden van deze (boeken)serie. Zo heb je de bekende smederij ‘’Klinkhamer’’ en de boot waarop Sietske en Hielke hun avonturen beleefde.

Vanaf Sneek fietsen we door lans het Slotermeer naar de plaats Balk. Onderweg fiets je langs grote uitgestrekte weilanden en grote Friese broederijen. Balk is niet groot, maar heeft een gezellig centrum waar je enkele winkels kan vinden. In de zomer komen hier veel toeristen die hun fiets parkeren en rustig langs de gracht plaatsnemen. Aan het Slotermeer heb je campings en havens met veelal zeilboten.

We verlaten Balk om Makkum te bezoeken. Makkum ligt aan de afsluitdijk waar je ook het Kazemattenmuseum Museum kan vinden. Dit museum is gevestigd is in een bunker, waarbij het verhaal van de tweede wereldoorlog wordt verteld. Hier hielden 225 Nederlandse soldaten 17 duizend Duitse bezetters tegen. In Makkum rusten we nog even uit van onze tocht. Hier kan je heerlijk zitten aan de kust van het IJsselmeer.

 

Harlingen is onze volgende bestemming op onze reis door Friesland. In Harlingen varen boten uit naar de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland. Harlingen heeft een leuk centrum met historische binnenstad, daarnaast staat de scheepsvaart hier centraal. Zo is hier zelfs een VMBO wat is gericht op varen en scheepsbouw. Aan zee is het heerlijk uitwaaien en ook de schepen zijn prachtig om te zien.

De laatste bestemming is Dokkum. Dokkum is een prachtige plaats met ongeveer 13 duizend inwoners. Omdat Dokkum iets groter is, valt hier ook wat meer te doen en te beleven. Opvallend zijn de mooie windmolens langs het water. Verder is er veel ruimte gemaakt voor fietsers en voetgangers, wat heerlijk is voor onze verkenningstocht door Dokkum. In het museum vind je informatie over de stadwandeling die je kan volgen. Daarnaast worden er ook rondvaarten georganiseerd, waarbij je de plaats op een leuke manier verkend.

Na een bezoek in Dokkum terugkeren wij terug naar het startpunt in Leeuwarden. We hebben ons prima vermaakt in de Friese provincie. Friesland heeft onze verwachtingen overtroffen en we hebben genoten van het weer, de mensen, de natuur en de prachtige dorpjes op onze route.

Bezienswaardigheden Friesland:

  • Fries Museum
  • AquaZoo Leeuwarden
  • Fries Scheepvaart Museum
  • Sneekermeer
  • Kazemattenmuseum

Foto's

Vragen over Friesland:

Hoeveel inwoners heeft Friesland?

De provincie Friesland heeft 647 duizend inwoners.

Wat is de hoofdstad van Friesland?

De hoofdstad van Friesland is Leeuwarden.

Welk dialect wordt gesproken in Friesland?

In Friesland spreekt men Fries. Het Fries is geen dialect maar een officiële taal.

Waar staat Friesland bekend om?

Friesland staat bekend om de Elfstedentocht die voor het laatst is gehouden in 1997. Verder staat de provincie bekend om de vele wateren waar men verschillende watersporten beoefend.

Welk eten is typisch Fries?

Typisch eten uit deze Friese provincie is; Droge worst en Fries Suikerbrood.

Welke nationale parken zijn te vinden in Friesland?

In Friesland heb je nationaal park De Alde Feanen. Deze ligt tussen Leeuwarden, Heerenveen en Drachten. Verder heb je het Drents-Friese Wold wat deels in de provincie ligt.

Wat zijn de leukste activiteiten in Friesland?

Friesland leent zich goed voor verschillende watersporten. Daarnaast is het leuk om de culturele binnenstad van Leeuwarden te ontdekken.

Is Friesland het waard om te bezoeken?

Friesland is het zeker waard om te bezoeken. De provincie kent prachtige wateren en gezellige steden en dropjes. Voornamelijk Leeuwarden is vanwege de culturele evenementen en leuke winkels de moeite waard om eens te ontdekken.

Deze reis is te boeken bij: