Ja, het is zover, jouw reis naar Amerika gaat binnenkort van start! Lekker 10 uurtjes in het vliegtuig om vervolgens de auto te pakken en heerlijk rond te gaan touren. Maar wacht, de huurauto, die moet nog geboekt worden. Deze heb je expres uitgesteld omdat je je nog eens goed wilt verdiepen in hoe dit in Amerika eigenlijk geregeld is. Daarom in dit artikel een aantal tips die je wellicht handig vindt bij het kiezen van een huurauto. Tevens zaken waar je rekening mee dient te houden wanneer je al ter plaatse bent.
#1 Denk aan je creditcard
Bij bijna alle verhuurmaatschappijen dien je in het bezit te zijn van een creditcard. In Nederland is het betalen van de borg via contant geld of een pintransactie vaak ook een mogelijkheid. In Amerika is dit niet zo, hier willen de verhuurmaatschappijen graag dat je een creditcard als borg gebruikt. Denk er daarbij aan wat je limiet is die je hebt ingesteld. Een borg is vaak alleen een reservering, het geld wordt niet afgeschreven, maar is wel geblokt. Dat wil zeggen, je kunt het niet gebruiken. Zorg er dus voor dat je de creditcard limiet eventueel hoger zet, zodat je nog wel krediet beschikbaar hebt voor andere aankopen.
#2 Schadeverzekering
In Amerika heet dit de zogenaamde CDW (Collision Damage Waiver), deze verzekering zorgt er voor dat schade aan jouw huurauto wordt gedekt. Daarnaast is het aan te raden ook een verzekering af te sluiten die de schade aan andere auto’s dekt. Vaak zijn deze verzekeringen overigens standaard opgenomen bij het huren van je auto, maar check dit dus goed.
#3 Onder de 25
Wanneer je onder de 25 bent rekenen veel verhuurders een extra fee. Dit gaat meestal om enkele dollars per dag. Reden hiervoor is het verhoogde risico op ongelukken bij ‘jonge’ bestuurders. Dit bedrag komt dan ook bovenop de normale huursom per dag. Wanneer je van te voren online boekt wordt deze fee vaak wel verrekend met de opgegeven geboortedatum. Let hier dus vooral goed op wanneer je een auto gaat huren wanneer je al in Amerika bent.
#4 Upgrade
Een onderwerp waar Amerika nadrukkelijk om bekend staat in autoverhuur-land is het ‘aansmeren’ van een upgrade. De wellicht gladde baliemedewerker gaat ongetwijfeld proberen je een grotere auto te verkopen. Tip hierbij is, doet dit vooral niet, in veel gevallen is dit namelijk een ’trucje’ en krijg je de upgrade sowieso al omdat ze de juiste klasse niet beschikbaar hebben. Ga dus niet in op deze praat, want je hebt waarschijnlijk van te voren goed nagedacht over de klasse die je wilt hebben. Daarbij heb je dus zoals gezegd wellicht mazzel dat je automatisch al een upgrade krijgt.
#5 Check
Zoals eigenlijk altijd geldt voor het huren van een auto, check deze goed op schade alvorens je gaat rijden. Maak zelfs eventueel foto’s als je twijfelt of een bepaalde schade wel goed vermeldt staat. Let daarnaast ook goed op of de tank gevuld is. Vaak is in Amerika het beleid dat je de auto in dezelfde status moet teruggeven als verkregen. Dus bij een halve tank, ook met een halve tank terug. Het niet aftanken van een auto heeft vaak weer extra kosten tot gevolgd, naast de kosten voor de brandstof zelf.
#6 Extra bestuurder
Standaard mag vaak maar één persoon in de auto rijden. Let er dus goed op wanneer je allebei of met meerdere personen wilt rijden. Je kan dit vaak ook bijvoorbeeld online van te voren opgeven of aan de balie bij het ophalen van de auto. Hieraan zijn vaak kosten per dag gemoeid, die behoorlijk op kunnen lopen wanneer je veel dagen in Amerika bent. Je wilt echte hoe dan ook voorkomen dat je iemand aanrijdt en dat je niet verzekert bent omdat je dit niet juist van te voren hebt opgegeven.
#7 Tanken
Anders dan in Nederland, moet je in Amerika vaak eerst naar binnenlopen alvorens te tanken. Binnen in de winkel geef je dan namelijk op hoeveel liter je wilt gaan tanken en wordt de tankautomaat vervolgens vrijgegeven. Sta dus niet raar te kijken als je de slang direct na het parkeren in de auto stopt en deze het niet doet. Dit doen de Amerikanen om diefstal enigszinds te verminderen. Even wennen, maar dat ga je snel normaal vinden. Oh ja, de benzine in Amerika is nog steeds, in vergelijking met Nederland, spotgoedkoop. Kies daarom niet weer een klein auto’tje uit, maar doe eens gek, en ga voor een mooie pick-up. Voor de benzine hoef je het niet te laten en het is vast een mooie ervaring.